SEO Rakip Analizi 

Site Hızının SEO Üzerinde Etkisi 

Site hızının SEO üzerinde etkisi konusunda ilk önce bilinmesi gereken konu SEO olmaktadır. SEO, kelimesini açacak olursak bu kelimenin manası arama motoru optimize edici demektir. SEO hızı da web siteleri için en önemli unsurlardan biri olmaktadır. Eğer bir SEO çalışmanız bulunuyor ve bu çalışmalarınızı daha iyi duruma getirip ilerletmek istiyorsanız bu konuda dikkat etmeniz gereken ilk husus site hızı olmaktadır. SEO bu noktada site hızını arttırarak site sahibine maksimum performans sağlamaktadır.

Arama motorunda site hızının SEO’nun üzerindeki etkisini anlamak için bu husus kullanıcının deneyimlediği süre ile değerlendirilmektedir. Bu sebepten ötürü SEO çalışmaları yapanların başlıca görevi site hızını yükselterek kullanıcıların bu sitede fazla süre geçirmesini sağlamak olmuştur. Aksi halde SEO etkili değilse sitenin hızı yavaş ilerleme göstererek hem sizin siteniz hem de kullanıcı kimliğiniz zarar görebilmektedir. 

Site Hızı Neden Düşer? 

Site hızı neden düşer sorusunun birden çok cevabı bulunmaktadır. Düşüşün sebebini en sağlıklı şekilde öğrenebilmek için SEO analizinin yapılması gerekmektedir. Yapılan analiz sonrasında da sitenin hızının düşük olma sebebi kolaylıkla tespit edilebilmekte ve bu tespitlere rapor halinde ulaşılabilmesi mümkün olmaktadır. 

Bu hususun dışında geniş analiz çalışmaları yapmadan da site hızının düşüş sebebi için fikir edinebilmek amacıyla birkaç yol bulunur. Site kullanıcılarının çoğunluğu web sitelerine giriş yaparken mobilden girmektedirler. Bu nedenle site sahipleri SEO içerik hazırlarken sitelerinin mobil destekli olmasına yani mobil uyumuna dikkat etmeleri büyük önem sarf etmektedir.

Bunun yanı sıra site hızının düşüş yaşamasının bir diğer sebebi de sunucudan kaynaklanan problemler, internetin bağlı olduğu sitelerin dış kaynaklı problemleri, sosyal medyada kullanılan butonlar, yapılan kodlamalar, host ve web site için yapılan tasarımlardan oluşmaktadır. Bu problemler aşağıda detaylı olarak açıklanmıştır. Bu tarz problemleri detaylandırıp çözüm bulmak için ücretli ya da ücretsiz sitelerden yararlanabilinmektedir. 

Görseller (İmaj Dosyasının Optimize Edilmesi) 

Bir sitede yayınlanan görsellerin optimize edilmemesi sonucunda site hızı yüksek oranda etkilenip düşüş yaşamaktadır. Web sitesinde yer alan fotoğrafların sıkıştırılıp biçimlendirilmesi sonucunda görsellerin orijinal halinden pek bir şey kaybedilmez ve orijinaline yakın görseller elde edilir. Ayrıca görsellerin küçülmesinin bir getirisi olarak site hızı artık göstermektedir. JPG ve PNG formatında sunulan görseller sitenin hızını artmasını sağlayarak etkili olan yöntemlerden birisi olmuştur. 

Web Sitesinde Yapılan Tasarımlar 

Web sitesi bulunan kişiler sitelerinin gösterişli ve çekici olmasını istemektedirler. Fakat bu gibi durumlarda gösterişten çok kullanıcının tercihi önemsenmeli ve bu doğrultuda tasarım yapılması gerekmektedir. Çünkü site geç açılıp kullanıcı bu siteyi arka plana atabilmektedir. Bu sebepten ötürü tasarımlar sırf gösteriş amacıyla kullanılmamalı SEO içeriklerine uyumlu olması gereklidir. 

Kodlama 

Bir sitede kodlama oldukça önemli bir yer teşkil etmektedir. Sitenin geç açılıp hızının düşmemesini istiyorsanız eğer kodlama yaparken karmaşık kodlama yapılmaması gerekmektedir. Çünkü karmaşık ve gereksiz kodlama sitenin kullanımını azaltarak SEO konusunda başarılı olma durumu azalmaktadır. Bu sebeple kodlama yaparken basit bir kod kullanmak önemlidir. 

Host 

Site kurulumu yaparken ve kullanılırken hosting servisinin önemli bir yeri bulunur. Site zaman içerisinde büyüme gösterir bu büyüme ile birlikte ziyaretçilerin sayıları artar ve bu sayfaların yapılan ziyareti kaldırabilmeleri için içerik dağılımı yapılması gerekmektedir. 

Sosyal Medya Butonları 

Web sitelerinin içerisinde yer alan sosyal medya butonları site hızının yavaşlamasına sebep olmaktadır. Özellikle site içeriğine dâhil olmayan kaynaklar siteyi olumsuz yönde etkilemektedirler. 

Site Hızının Ölçümü Nasıl Yapılmaktadır? 

Site hızının SEO üzerinde etkisi hesaba katılarak yapılan ölçümlerde ilk olarak site hızının ölçümü yapılmaktadır. Google üzerinden ziyaretçilerinizin artmasını istiyorsanız eğer servis olarak Google’ın servislerinden faydalanmak daha doğru bir seçenek olmaktadır. Yani hangi site üzerinde kurulumunuz mümkünse ölçümü de o sitenin uzantısından almak doğru bir karardır. Ya da başka seçenek olarak site hızı kontrolünü yaparken ücretli ya da ücretsiz kontrol sağlayan araçlar bulunur, bunlardan yardım alarak ölçümü yaptırmak ve yararlanmak da mümkün olmaktadır. 

Sitenin Hızının Tespitini Yapan Ve Sitenizi Geliştiren Araçlar Nelerdir? 

Site hızınızı tespit etmek için ya da sitenizin olan hızını daha da yükseltmek için birden fazla ücretli ve ücretsiz seçenekler bulunmaktadır. Site hızını arttırmak SEO açısından oldukça gerekli bir husus olmaktadır. Bu hız arttıran araçları kullanarak ve siteniz açısından maksimum fayda sağlayarak sitenin ziyaretçi trafiğini kolay şekilde arttırabilirsiniz. İşte bu araçlardan bazıları şu şekildedir: 

  • Google lighthouse

  • Google analytics site hızı verileri 

  • Page speed ınsights

  • Pingdom website speed test 

  • GTmetrix 

SEO Seçimi Nasıl Olmalıdır? 

SEO, bir firmanın oluşturulmuş siteleri için oldukça önemli bir yatırım kaynağıdır. Çünkü SEO, sağlamış olduğu özelliği ile uzun vadeli yönetilen süreçlerde siteyi iyi bir konuma ulaştırmaktadır. Sitenin firmasına prestij kazandırarak düzenli şekilde müşteri gelmesini sağlamaktadır. Bu yüzden dikkat edilmesi gereken husus kısa vadede yüksek prestij beklenmemesidir. Çünkü kısa vadede hızlı sonuçlar almak için yapılan hamlelerin çoğu siteye zarar vererek müşteri kaybetmesine neden olmaktadır. 

Doğru SEO seçmek için dikkat edilmesi gereken başlıca hususlar şu şekilde ele alınmıştır: 

  • SEO seçerken bu firmanın daha önce yapmış olduğu çalışmalar göz önünde tutularak önceki başarılarına, yapmış oldukları çalışmalara bakılması gerekmektedir. 

  • SEO çalışmalarında  önemli olan hususlardan birisi anahtar sözcüklerin seçimi olmaktadır. Firmaların bu stratejiyi ne şekilde hangi yolla gerçekleştirecekleri hususlarını araştırarak sormak gerekmektedir. 

  • Her SEO’nun kendine has bir özel alanı bulunmaktadır. Sizler de web sitenizin içeriğine uygun olan alanları araştırarak SEO’yu rastgele değil de özel alanınıza göre belirleyerek seçmeniz gerekmektedir. 

  • SEO çalışmalarında uzun vadeli kaydedilen başarıların ya da kayıpların rapor edilip edilmediği sorulması gerekmektedir. Raporlama yapan firmalar ile anlaşma yapılması web sitesi için uzun vadede kalıcı bir çözüm sunmaktadır. 



SEO Uygulamasının Temel Metrikleri Nelerdir? 

SEO uygulamasının en önemli hususları siteye sağlamış olduğu maksimum fayda ile başarısı olmaktadır. Bu başarının belli başlı önemli hususları bulunmakla birlikte sağlamış olduğu faydalar bu hususlar sayesinde ölçülebilmektedir. Bu hususlar şu şekilde ele alınmıştır: 

  • Tıklama Oranı (TO): Bu oran sayesinde web sitesini kaç kişi ziyaret ederek sayfanın kaç kişi tarafından kullanıldığı gösterilmektedir. 

  • Hemen Çıkma Oranı: Tek sayfayı ziyaret edip daha sonra sayfadan çıkış yapan kişiler için sayfada geçirmiş olduğu süreyi ayrıntılı olarak gösterip sayfadan ne zaman ayrıldığını da gösteren bir orandır. 

  • Ortalama Oturum Süresi: Site kullanıcısı kullanmış olduğu sayfayı ne kadar süreli kullanmış ve bu sayfayı beğenmiş mi beğenmemiş mi bu süre ile ölçülmesi mümkün olmaktadır. Kişi sayfada ne kadar uzun süreli kalıyorsa web sitesini beğenme oranı da paralel olarak o kadar fazla olmaktadır. Bu bekleme süresi eğer 30 saniyeden az ise kullanılmış olan sayfanın kalitesi çok yüksek olmamakla birlikte kullanıcı tarafından beğenilmeyen ve tercih edilmeyen bir sayfa olmaktadır. 

  • Geri Bağlantı Sayısı: Bir sayfayı kullanırken paralel olarak diğer benzer türlerde kaç web sitelerinin bağlantı verip vermediği ve bu açılan sayfanın alakalı olup olmamasının göstergesi olarak kullanılmaktadır. Bir web sitesinde sabit olarak kalındığı sürece ve ekstra uzantılı sayfalar açılmadığı takdirde bu sitenin kaliteli olduğu anlaşılmaktadır. 



Başarılı bir SEO Hizmetine mi ihtiyacınız var?